Vuonna 2015 Suuret Oluet järjestetään jälleen Tampereella toukokuussa, kesäkuun lopussa Lahdessa ja heinäkuun lopulla Helsingissä.


Tässä vuoden 2014 tapahtumainfoa Helsingin tapahtumasta:


Suomen suurin pienpanimojuhla jälleen Rautatientorilla Helsingissä

Käsityöoluiden juhla tuo pienpanimot jälleen Helsinkiin. Jo yhdettätoista kertaa Rautatientorilla järjestettävä Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaali tarjoaa maistettaviksi n. 150 kotimaista pienpanimotuotetta.

Festivaalilla pääosassa ovat pienpanimoiden oluet, siiderit, long drinkit, tisleet ja virvoitusjuomat. Tapahtumassa on tarjolla yli 100 olutta ja sahtia. Käsityövalmistajien siidereitä, virvoitusjuomia ja long drinkkejä on noin kymmentä eri laatua kutakin.

Vuosi sitten Suuret Oluet – Pienet Panimot keräsi Rautatientorille yli 15 000 hengen yleisön. Pienten panimoiden valmistamia juomia kului tuhansia litroja. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy.

–Tämän vuoden olutkatselmus on tähän mennessä laajin pienpanimoiden yhteisesiintyminen Suomessa. Tapahtumaan on nyt ilmoittautunut mukana 19 kotimaista yritystä. Niiden lisäksi vieraaksi saapunee Viron Saarenmaalta Taakon pieni kotiolutpanimo, joka tuo festivaalille sahdin kaltaisen Pihtla taloõlun, kertoo tapahtuman järjestäjä, Lammin Sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen.

 

Pienpanimoiden tuotanto edelleen kasvussa

Kotimaisilla käsityöoluilla on kysyntää. Pienpanimoiden tuotanto on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2009. Suomalaiset pienpanimot panivat olutta vuonna 2013 yhteensä lähes 13 miljoonaa litraa, kun vuonna 2009 tuotanto oli noin 4,7 miljoonaa litraa. Kotimaisen oluen valmistuksesta pienpanimoiden osuus on noin 3 %.
 
Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 10 miljoonaa litraa. Panimon yhteydessä toimii usein myös oma panimoravintola. Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä sekä virvoitus- ja long drink –juomia sekä tisleitä.

Pienpanimoiden oluttoimitukset:

2013 yhteensä 12 923 375 litraa

2012 yhteensä 11 854 661 litraa

2011 yhteensä 8 462 000 litraa
2010 yhteensä 8 212 000 litraa
2009 yhteensä 4 660 000 litraa
 
Lähiolut on lähiruokaa

Pienpanimot ovat vuodesta toiseen yrittäneet saada yli 4,7%:n -tuotteilleen ulosmyyntioikeutta tilaviinien ja sahdin tapaan. Kääriäinen tähdentää, ettei pienpanimo-oluiden myynnin vapauttaminen ole sosiaali- ja terveyspoliittinen kysymys.

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

Käsityöpanimot myös tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.
 

Helsinkiin mukaan ilmoittautuneet Pienpanimoliiton jäsenpanimot:

 

Bryggeri Helsinki, Helsinki

Hiisi Panimoyhtiö, Jyväskylä

Hollolan Hirvi, Hollola
Koskipanimo / Panimoravintola Plevna, Tampere

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila

Lakeuden Panimo/Mallaskoski, Seinäjoki

Lammin Sahti, Hämeenlinna

Maku Brewing, Tuusula
Malmgårdin Panimo, Loviisa
Nokian Panimo, Nokia
Panimoravintola Beer Hunter´s, Pori

Rekolan Panimo, Fiskars
Ruosniemen Panimo, Pori

Saimaan Juomatehdas / Panimoravintola Bruuveri, Mikkeli ja Helsinki

Stadin Panimo, Helsinki

Stallhagen, Ahvenanmaa

Suomenlinnan Panimo, Helsinki

Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti ja Helsinki
Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki


Suomalainen olutfestivaali

Suuret oluet – Pienet Panimot -tapahtuman ajaksi Rautatientorista on aidattu yli 2500 neliömetriä anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu. Alueella on tarjolla myös monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi.

Rautatientorin iltaohjelmasta vastaavat mm. Pave Maijanen, Mies ja kitara (to), Puolikuu-yhtye (pe) Moog in Bändi (la).

Suuret oluet – Pienet Panimot on avoinna Rautatientorilla torstaista lauantaihin 24.–26.7.14 päivittäin klo 12–01. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo 18.00 asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10,00 euron pääsymaksu, joka sisältää lasin. Rautatientorilla käytetään 3n euron pestäviä laseja, jotka voi ottaa mukaan muistona olutfestivaalista tai niistä palautetaan 2 ¤. Lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat Olutliiton jäsenseurojen talkoolaiset.

Lisätietoja antaa: Pekka Kääriäinen, toimitusjohtaja, Lammin Sahti Oy, p. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen@sahti.fi

 

 

 

  |  Ylläpito   |  Tekninen toteutus AINA   |