Suuret Oluet - Pienet Panimot eli SOPP-tapahtuma laajenee vuonna 2016 Jyväskylään

Joka kesä eri puolilla maata järjestettävät Suuret Oluet – Pienet Panimot –festivaalit muodostavat Suomen merkittävimmän pienpanimokatselmuksen. Lammin Sahdin  järjestämät SOPP-tapahtumat järjestetään yhdessä Pienpanimoliiton jäsenyritysten kanssa.

Vuonna 2015 SOPP -tapahtumia oli Raumalla, Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Tulevana kesänä olutjuhla laajenee Jyväskylän Lutakon rantatorille, jossa nautitaan kotimaisia käsityöoluita elokuun viimeisenä viikonloppuna. Myös Helsingin Rautatientorilla vuosittain elokuussa järjestettävä Herkkujen Suomi – Syystober-ruoka- ja oluttapahtuma on pääosin Lammin Sahdin järjestämisvastuulla. Viime vuonna tapahtumissa kävi yli 85 000 pienpanimo-oluista ja lähiruoista kiinnostunutta vierailijaa.

Suuret Oluet – Pienet Panimot –tapahtumat saivat alkunsa vuonna 2002 Lahden Matkustajasatamasta. Olutjuhla laajeni heti seuraavana vuonna Helsingin Rautatientorille. Se on järjestetty pari kertaa myös Turussa.

Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP) on Lammin Sahdin rekisteröimä tavaramerkki. Tapahtumassa ovat edustettuina suomalaiset pienpanimot ja kotimainen ruoka. Iltaisin ohjelmassa on aiheeseen liittyvää kevyempää musiikkia. Festivaaleille on päivisin vapaa sisäänpääsy. Iltaisin klo 18 jälkeen kerätään kohtuullinen sisäänpääsymaksu.

SOPP:issa käytetään tapahtuman logolla varustettuja oikeita laseja, joihin voidaan anniskella pieniä tai normaaleja annoksia (0,2 tai 0,4 l). Lasipisteen hoidosta ovat perinteisesti huolehtineet Olutliiton jäsenseurojen ja paikallisten olutseurojen talkoolaiset. Tapahtumien ympäristöasioihin on myös kiinnitetty erityistä huomiota. Sen ansiosta Helsingin SOPP:lle sekä Herkkujen Suomi – Syystober –tapahtumalle myönnettiin vuonna 2015 kaupungin toimesta Ekokompassi –tunnustukset.

Suuret Oluet-Pienet Panimot vuonna 2016:

 26.-28.5.2016 Tampereen Keskustori

30.6.-2.7.2016 Lahden Satamatori

27.-30.7.2016 Helsingin Rautatientori

25.-27.8.2016 Jyväskylän Sataman parkkialue (Lutakko)

18.-20.8.2016  Herkkujen Suomi –Syystober Helsingin Rautatientorilla

  
Lähiolut on lähiruokaa

Pienpanimot ovat vuodesta toiseen yrittäneet saada yli 4,7%-tuotteilleen ulosmyyntioikeutta tilaviinien ja sahdin tapaan. Kääriäinen tähdentää, ettei pienpanimo-oluiden myynnin vapauttaminen ole sosiaali- ja terveyspoliittinen kysymys.

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

Käsityöpanimot myös tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.
 


Lisätietoja antaa: Pekka Kääriäinen, Lammin Sahti Oy, p. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen@sahti.fi, www.suuretoluet.fi
  |  Ylläpito   |  Tekninen toteutus AINA   |