Suuret Oluet-Pienet Panimot valloittaa jälleen Tampereen Keskustorin

21.-23.5.2015

Käsityöoluiden juhla tuo pienpanimot Tampereelle ulkotapahtumaan jo toista kertaa. Festivaali tarjoaa maistettavaksi yli 100 kotimaista pienpanimotuotetta.

Festivaalilla pääosassa ovat pienpanimoiden oluet, siiderit, long drinkit, tisleet ja virvoitusjuomat. Tapahtumassa on tarjolla yli 100 olutta. Käsityövalmistajien siidereitä, virvoitusjuomia ja long drinkkejä on noin kymmentä eri laatua kutakin.

Suuret Oluet – Pienet Panimot tapahtuma on kerännyt vuosittain yhteensä yli 25000 kävijää Lahdessa, Helsingissä, Turussa ja Tampereella jo vuodesta 2002 alkaen. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy, joka täyttää tänä kesänä 30 vuotta ja on siten Suomen vanhin pienpanimo.

–Tämän vuoden olutkatselmus on tähän mennessä laajin pienpanimoiden yhteisesiintyminen Tampereella. Tapahtumaan on nyt ilmoittautunut mukana 19 kotimaista yritystä, kertoo tapahtuman järjestäjä, Lammin Sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen

Pienpanimoiden tuotanto edelleen kasvussa

Kotimaisilla käsityöoluilla on kysyntää. Pienpanimoiden tuotanto on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2009. Suomalaiset pienpanimot panivat olutta vuonna 2013 yhteensä lähes 13 miljoonaa litraa, kun vuonna 2009 tuotanto oli noin 4,7 miljoonaa litraa. Kotimaisen oluen valmistuksesta pienpanimoiden osuus on reilut 3 %.
 
Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa. Panimon yhteydessä toimii usein myös oma panimoravintola. Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä sekä virvoitus- ja long drink –juomia sekä tisleitä.

Pienpanimoiden oluttoimitukset:

2013 yhteensä 12 923 375 litraa

2012 yhteensä 11 854 661 litraa

2011 yhteensä 8 462 000 litraa
2010 yhteensä 8 212 000 litraa
2009 yhteensä 4 660 000 litraa
  
Lähiolut on lähiruokaa

Pienpanimot ovat vuodesta toiseen yrittäneet saada yli 4,7%-tuotteilleen ulosmyyntioikeutta tilaviinien ja sahdin tapaan. Kääriäinen tähdentää, ettei pienpanimo-oluiden myynnin vapauttaminen ole sosiaali- ja terveyspoliittinen kysymys.

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

Käsityöpanimot myös tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.

Suomalainen olutfestivaali

Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuman ajaksi Keskustorista on aidattu yli 2500 neliömetriä anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu. Alueella on tarjolla myös monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi.

Tampereen Keskustorin iltaohjelmasta vastaavat mm. Esa Pullainen C-Combo&Mr. Breathless (to),Ants in the Pants (pe), Kari Peitsamo sekä Heikki Silvennoinen & Joe Vestich Blue Saturday feat. Dave Lindholm (la).

Suuret Oluet – Pienet Panimot on avoinna Keskustorilla torstaina 21.5. klo 16-24 sekä pe-la 22.-23.5. klo 12–01. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo 18.00 asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10,00 euron pääsymaksu (sisältää lasin). Keskustorilla käytetään 3 euron pestäviä laseja, jotka voi ottaa mukaan muistona olutfestivaalista tai palautettaessa niistä hyvitetään 2 euroa. Lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat mm. Salhojankadun olutseuran talkoolaiset.

 Tampereelle mukaan ilmoittautuneet panimot:

 Bryggeri Helsinki, Helsinki

Hiisi Panimoyhtiö, Jyväskylä

Hollolan Hirvi, Hollola

Hopping Brewster, Akaa

Iso-Kallan Panimo, Kuopio


Koskipanimo / Panimoravintola Plevna, Tampere

Lammin Sahti, Hämeenlinna

Lapin Voima, Lappi

Maku Brewing, Tuusula

Mallaskosken Panimo, Seinäjoki


Malmgårdin Panimo, Loviisa

Nokian Panimo, Nokia

Panimoravintola Beer Hunter´s, Pori

Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere

Radbrew, Kaarina

Rekolan Panimo, Fiskars


Saimaan Juomatehdas / Panimoravintola Bruuveri, Mikkeli ja Helsinki

Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti ja Helsinki


Vakka-Suomen Panimo, UusikaupunkiLisätietoja antaa: Pekka Kääriäinen, toimitusjohtaja, Lammin Sahti Oy, p. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen@sahti.fi, www.suuretoluet.fi
  |  Ylläpito   |  Tekninen toteutus AINA   |