top of page

Mistä kaikki alkoi?

sahti_vanha.jpg

Hämeessä, Lammin Lieson kylässä 60-luvun lopulla naapurin Pentti keitteli karjakeittiössä sahtia. 14-vuotias Pekka Kääriäinen kiinnostui siinä määrin tästä toiminnasta, että hankkiutui Pentille apulaiseksi. Pentti oli oppinut arvokkaan perimätaidon äidiltään. Pekka pääsi sahtioppiin ja sahdin salat piirtyivät vahvasti mieleen. Kipinä sahdin valmistukseen oli syttynyt! Harrastus jatkui ja idea sahdin laajemmasta valmistuksesta jäi hautumaan Pekan mielen sopukoihin vuosiksi, kunnes Lammin Sahdin tarina sai alkunsa

70-luvun lopussa Kääriäinen pääsi Helsingin Kauppakorkeakouluun. Sahti oli jättänyt lähtemättömän jäljen — hän tekikin pro-gradu -tutkielman sahtivierteen valmistuksesta. Askeleet lopputyöstä veivät ratkaisevasti vapaa-ajanviettotavan seuraavalle tasolle: Yrityksen perusta oli syntynyt luonnostaan ja Lammin Sahti Oy sai alkunsa vuonna 1985. Sahdin valmistuslupa myönnettiin keväällä 1987 ja ensimmäiset viralliset sahdit anniskeltiin Lammin Pellavamarkkinoilla 13.6.1987. Alkoholilupaa ei ollut annettu vuosikymmeniin kenellekään.

Valmistusluvan saamisesta syntyi pienpanimon eduksi kohu ja Lammin Sahti nostettiin median valokeilaan ympäri Suomea. Tummahkoa, täyteläisen pehmeää ja täysin kotimaista Lammin Sahtia valmistettiin nyt virallisesti kaikkien saataville.


Valmistusreseptiikka on säilynyt perimätietona sukupolvelta toiselle ja suomalaisen tapakulttuurin mukaisesti sitä on nautittu juhlajuomana, ei niinkään arjessa. “Niin kauan juhlat jatkuu, kun on sahtia” — kuultiin suomalaisen kansan sanovan. Raittiusliikkeessäkään sahtia ei asetettu alkoholijuomien kanssa samalle viivalle, vaan sen katsottiin olevan perinnejuomaa. Sahtia on tehty pitkään juhlajuomaksi, niin häihin kuin hautajaisiinkin.

bottom of page